Oral Diagnoz

Oral diagnoz diş hekimlerinin hasta ağzını ilk kez muayene etmesine denir. Bu muayene sırasında çeşitli tetkikler yapılarak hastanın rahatsızlığı hakkında tanı konur. Özellikle tedavinin kısa sürmesi ve daha planlı olarak hareket edilmesi için ilk muayenenin yapılması şarttır.

Oral diagnoz hekimlerin ağız hastalıkları ve ağızda farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin altında yatan nedeni araştırır ve tanı koyar. Bu ana bilim dalı sistemik olarak gelişen hastalıkların teşhisi noktasında çok önemli olup, tedavi sürecinin doğru şekilde ilerlemesi için gerekli olan ilk muayenedir.

Çoğu insan bu alanı bilmese de aslında her diş hekimine gidildiğinde yapılan muayene bu alanın varlığını ortaya koyar. Ayrıca yapılan teşhis araçları ile hastanın kolayca tanısının konulması da bu ana bilim dalının ne kadar önemli olduğunu gösterir.

Peki, ilk ağız muayenesi nasıl yapılır, muayene yapılırken hangi araçlar kullanılır bu detayları aşağıdaki başlıklarda detaylıca öğrenelim.

Oral Diagnoz Nedir?

Oral diagnoz nedir: Bu soruya cevap ararken öncelikle diş hekimlerinin ilk muayenesine dayanan ve tedavi sürecini şekillendiren bir ana bilim dalıdır demek mümkündür. Çeşitli teknolojilerin ve ağız için kullanılan tetkik araçlarıyla yapılan bir muayenedir.

Ağız içinde herkesin bildiği rahatsızlıklar olan çürüme, iltihaplanma ve kırılan dişler dışında birçok rahatsızlığın tanısında bu muayene etkili olmaktadır. Kullanılan filmler ve bilgisayarlar sayesinde kolayca diğer hastalıkların varlığı anlaşılır. Bu hastalıklar genelde küçük belirtilerle ortaya çıksa da ağız üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Oral diagnoz ile teşhis edilen diğer rahatsızlıklar:

  • Çene kemikleri ve eklemleri üzerinde olan rahatsızlıklar
  • Tükürük bezleri rahatsızlıkları
  • Ağız ve dil yüzeyinde gelişen rahatsızlıklar
  • Yumuşak dokularda oluşan rahatsızlıklar

Yukarıda yer alan rahatsızlıklar bu ana bilim dalı sayesinde kolayca teşhis edilir ve konulan tanı ile kısa sürede tedavi işlemlerine başlanır. Ayrıca günümüzde gelişmiş teknolojiyle birlikte birçok araç gereç bu alanda kullanılmaktadır. Bu sayede tüm hastalar kolayca tedavi olmaktadır.

Oral Diagnoz Ne Demek?

Oral diagnoz ne demek: Kısaca diş hekimlerinin hastanın ağzına müdahale etmeden önce yaptığı ilk muayenedir. Bu muayene sayesinde dişçi detaylı olarak ne yapacağını bilir ve doğru şekilde hastanın rahatsızlığını giderir.

Bu alan sayesinde sistemik hastalıkların da teşhisi konulabilir. Bu hastalıklar genelde şeker hastalığı, aftlar ve Behçet hastalığı olarak literatüre geçmiştir. Ciddi şekilde ağıza zarar veren bu hastalıklar ağız içinde diş etleri ve dişler üzerinde belirtiler gösterir. Bu belirtilerin ne anlama geldiği yine ilk muayene ile anlaşılarak hastaya tedavi uygulanır.

İlk ağız muayenesi sayesinde hastanın şikayeti kolayca anlaşılır. Hastanın ağzında çürük dişi ya da görünürde bir problemi olmadığı halde dişlerinde sorun ve ağrı varsa bu noktada çeşitli araçlarla teşhis konulur. Hastanın rahat etmesi için bilgisayar ortamında problem canlı olarak radyografiklerle gösterilir. Sonrasında tedavi sürecine en kısa sürede başlanılarak rahatsızlık giderilir.

Oral Diagnoz ve Radyoloji

Oral diagnoz ve radyoloji arasında olumlu bir bağ vardır. Radyoloji bu alanda kullanılan önemli bir teknolojidir. Özellikle çekilen dental radyografikler ile ağızdaki sert doku ve yumuşak dokular üzerinde oluşan rahatsızlıklar kolayca anlaşılır.

Diş hekimliğinde kullanılan radyoloji yani diş filmleri günümüzde fazlasıyla kullanılan yararlı bir teknolojidir. Diş filmlerinin en fazla kullanılan çeşitleri periapikal ve panoramik filmlerdir. Bu filmler sayesinde her türlü rahatsızlık kolayca anlaşılarak gerekli tedaviler uygulanır.

Radyoloji denilince akla kötü şekilde radyasyon alındığı gelmektedir. Fakat bilgisayar destekli ortamda bu oran insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ayarlanır. İşlem yapılırken bilgisayar ile renk ve ışık düzeltmeleri yapılır. Bu sayede ayrıntılı olarak ağzı yapısı gözlemlenmiş olur.

Radyoloji ile birlikte hastanın rahatsızlığına göre ( implant, eklem hastalıkları) MR ve BT dediğimiz araçlardan da yararlanılır. Kullanılan bu araçlarla teşhise yardımcı birçok araçtan yararlanılmış olur ve sonrasında tedavi sürecine başlanır. Tedavi sürecinde hastanın canlı ağız görüntüsü sayesinde direk rahatsızlığın bulunduğu alana müdahale edilir.

Ağız Muayenesi

Diş hekimliğinde ağız muayenesi olarak bilinen oral diagnoz hastanın tedavi sürecinde çok etkilidir. Hem hızlıca tedavinin yapılması hem de doğru alana müdahale edilmesini kolaylaştırır. Hastanın daha kısa sürelerde tedavi olması ve kısa sürelerde iyileşmesi bu ana bilimi sayesinde olur.

Ağız muayenelerine sadece hastanın söyledikleri ve doktorun çıplak gözle gördükleri yeterli olmayabilir. Bu nedenle birçok araçtan yararlanılarak tedavi süreci etkili hale getirilir. Ayrıca ağız muayenesi ile sistemik olarak etkili olan hastalıkların da belirlenmesi sağlanır.

Ağız muayenesi insanlar için belli periyotlarda sürekli yapılması gerekir. Bu sayede hem dişlerin uzun süre sağlıklı kalması hem de ağızda oluşabilecek hastalıkların önüne geçilir. Kullanılan birçok teşhis ve temizle aracı ile hasta için daha konforlu bir hayat sağlanmış olur.

Oral diagnoz sayesinde günümüzde tüm tedaviler kontrollü ve planlı olarak sürdürülür. Özellikle yetişkinlerde daha temiz bir ağız ve ağrısız bir yaşamın kısa sürelerde sağlanması açısından çok önemlidir.

KENAR SÜTUN HİZMET BAŞLIĞI 2

Ücretsiz Muayene Olun, Size Uygun Tedaviyle Tanışın.